Inhoud
Je bent dolverliefd op je baby en kunt niet wachten tot de volgende grote ontwikkeling in zijn of haar bestaan. Wanneer gaat mijn kind voor het eerst zitten? Op welk moment zal hij of zij door de woonkamer tijgeren? Na hoeveel maanden begint een kind te lopen? Het zijn voorbeelden van typische vragen die veel ouders in de eerste fase na de geboorte van hun baby hebben. Dit artikel vertelt je meer over de ontwikkeling van de motoriek van je baby in zijn of haar eerste levensjaar. Houd hierbij in je achterhoofd dat ieder kind zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkelt. Dit kan betekenen dat het kind van de buren of bijvoorbeeld een goede vriendin al eerder staat dan dat jouw kind dat doet, of andersom. Maak je niet ongerust, je kind haalt dit op een later moment weer in!
Onderscheid tussen de grove en fijne motoriek van een kind
De motoriek van een kind wordt opgesplitst in twee vormen: grove en fijne motorische vaardigheden. Onder de grove motoriek van een baby verstaat men de vaardigheden om grotere bewegingen uit te voeren. Denk hierbij aan het tijgeren door een woonkamer, de eerste keer dat je kind kan staan of zelfs al begint te lopen, enzovoorts. Bij de fijne motoriek kun je denken aan de handelingen die deze met zijn of haar vingers en tenen uitvoert, bewegingen van de mond en ogen, enzovoorts. Het is voor een kind belangrijk om beide vormen van motoriek te ontwikkelen. Er zijn verschillende manieren waarop je die ontwikkeling als ouder kunt ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan boekjes waarin het kind objecten aan kan wijzen, verschillende vormen van speelgoed, enzovoorts.
Motorische vaardigheden van een kind in de eerste maanden
Na een maand zal je baby zijn of haar hoofd kort en een klein stukje op kunnen tillen, evenals dat deze voorwerpen kan volgen met de ogen. Een andere motorische vaardigheid die je kind in deze periode opdoet, is het vastgrijpen van objecten. Beweeg bijvoorbeeld eens een vinger richting je kind; de kans is groot dat deze vanuit de grijpreflex probeert de vinger vast te pakken.
Iets later lukt het je kind om zijn of haar handjes open te houden. Net als dat het trappelen steeds beter gaat. Waar je baby na een maand slaagde in het kortstondig optillen van het hoofd, lukt dat in de buikligging na twee maanden al beter. In de derde maand lukt het je baby om van de zij naar de rug te draaien. Ook een minuutje zitten gaat mogelijk al na drie maanden, waarbij het kind vaak nog wel ondersteuning van een ouder nodig heeft.
Je baby maakt grote sprongen richting de eerste verjaardag
De ontwikkeling van je kind gaat ontzettend snel in het eerste jaar. Waar het na drie maanden slechts lukt om een minuutje rechtop te zitten met ondersteuning, lukt dit na zeven maanden al zonder ondersteuning. Daarbij zal je kind na zo’n negen maanden beginnen met tijgeren en kruipen. Langzaamaan verandert dit naar lopen, waarbij het kind in de eerste periode nog de hand van zijn of haar ouders nodig heeft. De eerste keer zelfstandig lopen begint vaak tussen één en anderhalf jaar. Heel stabiel gaat dat overigens nog niet, je kind heeft nog regelmatig een stoel of bijvoorbeeld tafel nodig om zich aan vast te kunnen grijpen tijdens het bewegen.
Ook leuk om te zien is dat de fijne motoriek van het kind steeds verder ontwikkeld raakt in dit tweede halfjaar. Zo kan je kind een klein blokje vastpakken, lukt het je kind om in zand of bijvoorbeeld een doos met speelgoed te harken met zijn of haar vingers, enzovoorts. Na tien maanden zal je kind voor het eerst wijzen om je iets duidelijk te maken.