Inhoud
In de eerste paar maanden van je baby is veel gericht op het zoeken naar een gezinsritme en het ontwikkelen van zijn of haar motorische vaardigheden. Je kind zal langzaam beginnen te tijgeren, probeert zich op te trekken bij een tafel of kast, enzovoorts. Ook de fijne motoriek verbetert. Een baby zal in het eerste jaar beginnen met wijzen, zal steeds beter in staat zijn om speelgoed zelfstandig van de grond te pakken en bijvoorbeeld met een hand door een bak met zand te harken. Een volgende stap is de taalontwikkeling bij je baby. Welke woorden kan jouw kind al zeggen? Op welke manier stimuleer je de taalontwikkeling en wat is je rol als ouder hierbij? In dit artikel lees je er meer over.
Het herkennen van klanken en woorden
De taalontwikkeling van je baby begint bij het herkennen van klanken en woorden. Het is om deze reden belangrijk om veel tegen je baby te praten. Begin daar zo vroeg mogelijk mee, ook om de band tussen ouder en kind voortdurend te verbeteren. Je kindje zal jouw stem en die van je partner steeds makkelijker herkennen, wat hem of haar een veilig gevoel geeft. Probeer je gesproken woorden af en toe te combineren met gezichtsuitdrukkingen. Ook deze worden, mogelijk ongemerkt, door je kind herkend na verloop van tijd.
Tip: een baby kan je stem al leren herkennen als deze nog in de buik zit. Begin daarom niet pas met praten tegen het kind als deze geboren is, maar start hier al eerder mee.
Praten doe je tegen en met je baby
Belangrijk is dat je niet alleen tegen je baby praat, maar ook probeert met hem of haar te communiceren. Dat doe je bijvoorbeeld door te reageren op geluiden, door te reageren op de bewegingen van je kind, enzovoorts. Het moment waarop je het kind te eten geeft of bijvoorbeeld verschoont leent zich goed voor zo’n gesprekje.
Andersom zal je baby ook op jou reageren door een keer te lachen, een geluidje te maken of bijvoorbeeld te bewegen met de armen en benen. Neem de tijd voor een gesprek en heb oog voor de reactie die je kindje je teruggeeft. Het is ontzettend waardevol en verbetert jullie band; je leert je baby steeds beter kennen op deze manier. Zelfs zonder dat je kind al tegen je praat!
Zo zorg je dat je tegen je baby blijft praten
Zeker in het begin kan het wat onnatuurlijk aanvoelen om voortdurend tegen je kind te praten, zonder dat hier anderen bij in de buurt zijn. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die van nature introvert zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je dit makkelijker maakt voor jezelf.
1. Probeer je baby voortdurend te vertellen wat je aan het doen bent. Dit kun je combineren met een beschrijving van hetgeen je voelt of bijvoorbeeld ruikt. Zo hoef je nooit naar onderwerpen voor een gesprek te zoeken.
2. Probeer je baby zo duidelijk mogelijk te maken wat je bedoelt. Je doet dit door niet alleen te praten, maar door dit te combineren met wijzen. Geef bijvoorbeeld aan welk dier je ziet, dat er een vliegtuig overkomt, enzovoorts.
3. Probeer bij het voeren van gesprekken in te zetten op het herhalen van woorden. Op deze manier wordt het voor je kind steeds makkelijker om verbanden te zien. Denk aan het aankleden van het kind, waarbij je steeds weer zegt wat je hem of haar aantrekt.
4. Probeer jezelf de leefwereld van je baby in te beelden. Die leefwereld is voornamelijk gericht op het hier en nu. Gesprekken over een bezoek aan opa en oma over twee weken hebben nog weinig nut.