Inhoud
Je hebt de ene outfit nog niet aangeschaft, of je kind heeft al een grotere maat nodig. Niet alleen het voortdurend kopen van nieuwe kleding drukt flink op het gezinsbudget. Denk ook aan de vele luiers die je door je handen laat gaan als je kind nog klein is, of denk aan de uitgaven voor de sportclubs van je zoon of dochter. Voldoende reden om al vanaf de zwangerschap na te denken over het organiseren van het gezinsbudget. Hoe zorg je dat je aan het eind van de maand voldoende geld over hebt? Het organiseren van het gezinsbudget is niet alleen gericht op de uitgaven van vandaag en morgen, maar ook op die van de komende jaren. Denk aan de kosten voor de studie van je kind, het gaat al snel om duizenden euro’s als je jouw kind hierin financieel bij wil staan. Dit artikel geeft je een aantal praktische tips die hierbij van pas komen.
#1: Zorg dat je weet wat er binnenkomt en wegvloeit
Het organiseren van het gezinsbudget begint met inzicht in de inkomsten en uitgaven gedurende de maand. Er zijn tegenwoordig tal van apps die je hierin ondersteunen. Ook veel banken bieden handige, geautomatiseerde inzichten in je financiële situatie. Uitgaven worden hierbij direct aan categorieën als boodschappen en bijvoorbeeld verzekeringen toegevoegd. Kijk er eens naar om op basis van deze inzichten te kunnen zorgen voor structuur.
Houd bij het organiseren van het gezinsbudget rekening met mogelijke veranderingen in je financiële situatie. Ben je bijvoorbeeld van plan om minder te gaan werken, of stijgen de hypotheeklasten in de komende jaren? Reken het alvast eens door!
#2: Zoek naar besparingen op de vaste lasten
Wellicht sloot je een tijd terug een abonnement op een krant, tijdschrift of bijvoorbeeld streamingdienst af. Heb je er voldoende gebruik van gemaakt? Door dergelijke diensten op te zeggen bespaar je al snel enkele tientallen euro’s per maand. Ook loont het om zeker jaarlijks te kijken of je verzekeringen nog passend zijn. Mogelijk is de dekking van een autoverzekering uitgebreider dan hetgeen je nodig hebt. Het afsluiten van een verzekering met een lagere premie maakt dat je iedere maand geld overhoudt.
#3: Kijk naar tweedehands opties bij spullen voor je kind
Wanneer je kind een nieuw bed of bijvoorbeeld een bureau nodig heeft, loont het om online naar tweedehands producten te zoeken. De bewuste keuze voor tweedehands producten is niet alleen financieel aantrekkelijk, het is ook nog eens hartstikke duurzaam. Zo geef je jouw kind het goede voorbeeld! Ook op het gebied van kleding valt veel te besparen, door bewust te kiezen voor tweedehands items. De tweedehands kleding is vaak van een goede kwaliteit, mede doordat het soms nauwelijks gedragen is door een vorige eigenaar.
#4: Leer je kind keuzes te maken
Onderdeel van de opvoeding van het kind is leren keuzes te maken. Neem dit mee bij het organiseren van het gezinsbudget. Leg je kind bijvoorbeeld twee opties voor als er een uitje op het programma staat, op basis waarvan je zoon of dochter een keuze mag maken. Dit voorkomt dat de kosten al snel te hard oplopen en geeft je kind het gevoel de controle te hebben. Probeer altijd uit te leggen waarom je juist deze twee of drie opties voorlegt.
Tot slot is het verstandig om je kind al relatief vroeg kennis te laten maken met de waarde van producten. Dat doe je bijvoorbeeld door deze na verloop van tijd zakgeld te geven. Leg uit wat je kind met zakgeld kan doen; direct uitgeven of dit sparen voor de aankoop van een duurder product op een later moment.